Beyin Tümörü

Beyin tümörü sinir sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Beyin dokusunun kendisi, beyin içinde bulunan sinirlerden, beyindeki zarlardan ya da kafatası çevresinin kas dokusundan oluşan tümörler birincil beyin tümörü adını alır. Vücudun başka organlarından beyne yayılan  organ kanserlerine ikincil beyin tümörü denilmektedir. Birincil beyin tümörünün bir diğer adı primer, ikincil beyin tümörünün öteki adı da sekonder olarak bilinmektedir.

İnsan vücudunda hücreler büyür yaşlanır ve ölürler ve bu ölüm sonrasında yerine yeni hücreler üretilir ve onlar da aynı döngüyü sürdürür. Ancak normal olmayan durumlarda bu hücre yapım ve yıkım süreçlerinde yanlış giden sistematik hatalar meydana gelebilmektedir. Bu hata yüzünden ihtiyaç duyulmayan fazladan hücreler meydana getirebilir ve bu hücreler zamanında ölmeyebilir. Bu durum da gereksiz hücre kümeleşmesine neden olarak organda tümör dediğimiz komplikasyonu oluşturmuş olur. Her tümöre kanser denilmediği için beyinde oluşan bu yapıya beyin tümörü denilmiştir.

Beyin tümörünün görülen en yaygın belirtileri arasında gece gelen baş ağrıları, bulantı, çift görme, kollarda ve bacaklarda hissizlik, unutkanlık ve kişilik bozukluklarıdır. İyi huylu tümörlerde tedaviler müthiş sonuçlar vermektedir ancak kötü huylu tümörlerde ne yazık ki sonuç her zaman mükemmel olmayabilir.

Beyin Tümörü Neden Olur?

Beyin tümörü genellikle bir nedene bağlı olarak oluşmamaktadır.  Yani çoğu zaman neden meydana geldiği bilinemez. Ancak bazı beyin tümörleri kalıtsal nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Beyin tümörünün bir nedeni değil ancak tetikleyicileri olabilmektedir. Bu tetikleyiciler beyin tümörü riskini arttırmaktırlar. Bu tetikleyiciler şunlardır;

  • Cinsiyet: beyin tümörü erkeklerde daha yaygın görülmektedir.
  • Irk: beyin tümörleri beyaz ırkta kendini daha çok gösterir.
  • Yaş: yetmiş yaş üzeri bireylerde daha sık görülmektedir.
  • Aile öyküsü: ailesinde beyin glioması olan kişilerde beyin tümörüne rastlanma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
  • Kafa travmaları
  • Yüksek radyasyona maruz kalmak
  • Kimyasal bozukluklar
  • Hormonel bozukluklar

Bunların yanında stres düzensiz bir hayat sigara ve alkol kullanımı da beyin tümörü için tetikleyici risk faktörleri arasında sayılabilir. Çoğu zaman altında bir neden olmadan da ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

Randevu Al