Beyin Anevrizmaları (Beyin Damar Balonu)

Beyin anevrizmaları atardamar duvarlarındaki zayıf bir noktada oluşan balonlaşmayı anlatan tıbbi bir terimdir. Beyin anevrizması önemli bir sağlık problemidir ve yaşın ilerlemesi ile daha sık görülmeye başlanır. Anevrizma duvarı normal bir damara kıyasla çok ince bir yapıdadır. Zaman geçtikçe ve yaş ilerledikçe de daha çok incelen bu duvar en zayıfladığı noktasından patlayarak beyin kanamasına sebep olabilir. Anevrizmaya bağlı meydana gelen beyin kanamaları hayati risk taşımaktadır. Ancak günümüzde ilerleyen tıp sayesinde anevrizmaları görüntüleme yöntemleriyle tespit edip beyin kanamasına neden olmadan büyük bir kısmını tespit edip tedavi edebiliyorlar.

Beyin anevrizması doğuştan oluşan bir durum değildir. Anevrizma genellikle otuz yaş üstü bireylerde görülür ve ilerleyen yaş ile de görülme riski artarak devam eder. Beyin anevrizması oluşumunda genetik faktörler etkili olabilmektedir. Çünkü damar hastalıkları genellikle kalıtsaldır. Ancak sigara kullanımı ve hipertansiyon da beyin anevrizması için tetikleyici olabilmektedir.

Beyin Anevrizması Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Beyin damar balonu olarakta bilinen beyin anevrizmasına sahip hastaların her hastalıkta olduğu gibi dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Uygulanacak tedavilerin etkili olmasında hastaların bu tedavi sürecini nasıl yürüttükleri ve ne kadar dikkat ettikleri önemli bir nokta durumundadır.

Günümüzde beyin anevrizması teşhisi konmuş bir hastanın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Beyin anevrizması günümüzde sahip olduğumuz teknoloji sayesinde çok düşük risklerle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Beyin anevrizması ancak doğru tedavi uygulanmazsa veya üzerine düşülmezse hayati risk taşıyabilmektedir. Yani beyin anevrizmaları ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.

Beyin anevrizmasına sahip hastalar ani kan basıncı yükseltici aktivitelerden kaçınmak durumundadırlar. Bu aktiviteler ağır tempolu spor ve egzersizler, ağır eşya kaldırmak veya taşımak olabilir. Yüksek tansiyona sahip hastaların bu durumu kontrol altına alınmalıdır. Kabızlık yaşayan hastaların gerekli yollarla tedavi edilip bu durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçları ancak doktor önerisi ve tavsiyesiyle alınması gerekmektedir. Hastaların en azından tedavileri bitene kadar sigara alkol gibi maddelerden de uzak durması gerekmektedir.

Randevu Al